Son Zamanlarda Okuduğum Kitaplar #2 | İffet Hanım , Sevdalı Bulut, Lekeli Taç

, , 96 comments


Merhabalar.
Haftanın son gününde nasılsınız? Keyifler yerindedir umarım. Ben gribi atlattım, iyiyim çok şükür. :)
Okuduklarım epey birikince her birine tek tek yazı yazmak uzun süreceği ve sizi hep aynı tarz yazılarla sıkmak istemediğim için, daha öncede yaptığım gibi Son Zamanlarda Okuduklarım başlığında kısa kısa bahsetmek istedim. Umarım keyif alırsınız. :)

İffet Hanım - Gökçe Şingin

1900'lü yılların başında doğan İffet, anne ve babasını küçük yaşta kaybettiği için tek dayanağı olan ağabeyinin yanında büyür. O dönemde kızların okula gitmesi hoş görülmese de ağabeyinin desteği ile eğitim alır ve doğum hekimi olarak üniversiteden mezun olur. Eğitiminin hakkını vererek görev yapmak isteyen İffet, ağabeyinin isteği ile kendinden yaşça büyük bir adamla evlendilir. Bu evlilik sayesinde küçük bir Ege kasabasında hekimliğe başlayan genç kadın, iki kızıyla sessiz sakin hayatına devam ederken çalıştığı hastaneki bir hekime aşık olunca hayatı değişir. Aşkı ilk kez tadan İffet'i zorlu günler beklese de güçlü duruşundan taviz vermeyerek tüm zorluklara göğüs gererek hayatına devam etmek için elinden geleni yapar.

80'li yıllarda hayatının son günlerini yaşayan İffet hanımın geçmişte ve o yıllarda yaşadıklarını, ikili zaman geçişleri şeklinde okuyoruz. Osmanlı'nın son dönemlerini, Cumhuriyet'in ilk yıllarını, o dönemde yaşanan zorlukları, siyasi çatışmaları ve daha birçok durumu içeren bir eserdi.  Yazarımız Gökçe Şingin'in İffet karakteri üzerinden o dönemde yaşayan kadınların karşılaştıkları zorlukları, insanların yalnız kadınlara karşı davranışlarını ve yaptıkları baskıları çok başarılı bir şekilde aktardığını düşünüyorum. Okurken İffet'in hissettiklerini ben de hissettim ve sanki o olaylara bizzat şahit oldum.Ve İffet'i o kadar sevdim ve benimsedim ki  ona veda etmek çok hüzünlü hissettirdi. Çift zaman üzerinden ilerleyen kitapları sevdiğimi sık sık dile getiriyorum. İffet Hanım kitabı da sevdiğim tarzda olduğundan ve yazarımızın anlatımının akıcılığı da eklenince severek okuduğum bir eser oldu. Sizde bu türde kitapları okumayı seviyorsanız şans verebilirsiniz. :)



Sevdalı Bulut - Nazım Hikmet Ran

Şiirleriyle tanıdığımız Nazım Hikmet'in masal kitabının olduğunu öğrenince okumak istedim. Kitabın içerisinde Cem Kızıltuğ'un resimleriyle birlikte 16 masal bulunuyor. Nazım Hikmet kitabın önsözünde ünlü Türk halkbilimcisi, halk edebiyatı ve folklor araştırmacısı Pertev Naili Boratav'ın araştırmaları sonucu derlediği masalları kendisine göre işlediğini belirtiyor. Bu durumu daha ilk masaldan fark ediyoruz. Masallar alışılagelmiş masallardan farklı, daha derinlikli bir anlatıma sahipti. Ders çıkarmaya yönelik mesaj içerikli yanı değişmese de küçüklerin anlamakta zorlanacağı daha çok büyüklere yönelik masallar olduğunu düşünüyorum. Çizimli ve kısa masallardan oluştuğu için çabuk okunan, keyifli bir kitaptı. Kitaba ismini veren Sevdalı Bulut masalı favorim oldu. Genel anlamda sevdiğimi söyleyebilirim fakat bir tercih yapmam gerekirse, Nazım Hikmet'in masallarındansa şiirlerini okumayı seçerim. :)

 


Lekeli Taç - Erin Watt

Royal serisinin novellası olan Lekeli Taç kitabında Royal'lerin en büyüğü Gideon ile sevgilisi Savannah'ın hikayesini okuyoruz. İkilinin tanışmasından itibaren yaşadıkları, ayrılık yaşamalarının arkasındaki sebebi öğreniyor ve Gideon'ın Savannah'ı geri kazanmak için yaptıklarına şahitlik ediyoruz.

İlk 3 kitapta Gideon ve Savannah'ı kısa kısa okuyup aralarında neler yaşadığını merak etmiştim. Yazarımız da bunu hissetmişcesine Gideon Royal için ayrı bir kitap yazmış. Royallerin entrika dolu hayatları ve yazarın anlatımındaki akıcılık sayesinde kolay okunan ve diğerlerine oranla kısa bir kitap olduğu için çabucak bitti. Genel anlamda diğer kitaplarıyla aynı şeyler hissettirse de "Koskoca Royaller" olarak lanse edilen ailenin büyük oğlu Gideon'ın böyle küçük bir şantaj ile tabiri caizse bir kadının kendisini parmağında oynatmasına izin vermesi bana biraz mantıksız geldi. Kız arkadaşına bu durumdan bahsetmeyerek kendini pislik gibi  göstermesi de ayrı olaydı... Kısa sürede buna çözüm bulup meşhur "Royal gücü"nü kanıtlaması daha havalı olurdu bence. İkilinin hikayesini merak ediyorsanız şans verebilirsiniz ama ana seri 3 kitaptan oluştuğu için okumasanız pek bir şey kaybetmeyeceğinizi söyleyebilirim. :)


~~~~

Son Zamanlarda Okuduğum Kitaplar - 1

96 yorum:

  1. I hope you'r feeling better! These all sound nice but I especially love the sound of those first two. Sounds like the first one can really reach out and grab the reader.

    YanıtlaSil
  2. Nice set. :)
    Take care of yourself.
    Hugs. :)

    YanıtlaSil
  3. Bloğunun teması değişmiş hayırlı olsun. :) Bir geçmişten bir şimdiki zamandan kesitler sunan kitapları çok seviyorum, konusu itibariyle de hoşuma giden İffet Hanım'a bir şans verebilirim. Sevdalı Bulut ise çok tanıdık geldi ama Nazım Hikmet'in olduğunu bilmiyordum. Bir şans vermeli o halde. Ellerine ve kalemine sağlık! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Eylül Su :)
      İkisini de okuma fırsatın olur umarım. Ve okursan yorumlarını beklerim :)

      Sil
  4. Bardzo ciekawe. Pozdrawiam :)

    YanıtlaSil
  5. Hello, I'm here. Thats great begin following You. I'm glad to know your blog. Thanks!
    Kisses.

    YanıtlaSil
  6. O importante é ler. Claro, se for possível, selecionar a leitura tanto melhor.
    Um abraço,

    YanıtlaSil
  7. I hope you feel much better!
    I will try to find the first two books - maybe i get lucky and find them in english, who knows (or maybe even translated in romanian). Thank you for sharing them!
    Hugs!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hello, thanks for your best wishes :)
      I hope, you'll read them one day :)

      Sil
  8. Didnt understand a word,but the blog is great
    🙂

    YanıtlaSil
  9. Gracias por la reseña. Lo tendré en cuenta. Te mando un beso.

    YanıtlaSil
  10. Hello!! I hope you're feeling better, I haven't read the book that you mention but they look interesting. Thanks for sharing.

    Blessings!!

    YanıtlaSil
  11. Sounds like you're over the worst of the flu, thank goodness! Looks like you've read a nice mix of books. I've heard good things about the Royals series. Hope you continue to feel better! Happy reading!

    YanıtlaSil
  12. Get well soon! I'd like to read these books too.

    YanıtlaSil
  13. I stop at your first book; Iffet Hanim. Since the beginning of humanity, women have had to circumvent the limits imposed. The present century places us in a place of struggles and conquests. Literature has collected the feminine world in different aspects. It is no coincidence that this year 2022 the Nobel Prize for Literature is for a brave, sincere writer who has starkly recounted her life.
    With the best wishes; Grace.
    Post Data: Where do I find the link to follow your Blog?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hi Graciela, Thanks for sharing your thoughts with me. I am so happy :)
      You can follow me on the top right, under the about me section that "Mor Düşler Dünyasının İnsanları" :)

      Sil
  14. İffet Hanım güzelmiş, konusu da derin, okumaya değer. Tanıtım için teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  15. These books seems very interesting 😊

    YanıtlaSil
  16. Me interesan los cuentos de hadas y en esta ocasión optaría por el libro de Iffet Haninm. Suena interesante.
    Saludos desde España.

    YanıtlaSil
  17. It's good you are better, thank goodness. The books sound interesting when translated :)

    YanıtlaSil
  18. Imensamente grata pela sua visita, há alguns dias em artandkits.blogspot.com
    E já estamos a seguir este espaço de boas sugestões literárias! Sempre que der... cá estarei espreitando as novidades... mesmo com algum atraso, pois tendo uma uma pessoa de saúde frágil por perto, por vezes ando um pouquinho menos presente na Net!
    Estimo que tenha recuperado por completo da sua gripe!
    Saúde para si e todos os seus, com tudo a correr pelo melhor!
    Beijinhos!
    Ana

    YanıtlaSil
  19. Gostei do Blogue e dos temas. Livros são os princípios do conhecimento. Não conheço qualquer deles, mas... lá irei.

    Abraço
    SOL da Esteva

    YanıtlaSil
  20. I hope you're feeling better.
    Thanks for the review, looks like a good book.
    I am now following your interesting blog.
    Have a nice weekend

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hi Maria, thanks for your visiting and following my blog :)

      Sil
  21. Love these kinds of books

    YanıtlaSil
  22. Graças pelas informações.

    O mais recente livro que li teve a ver com o extraordinário Maestro romeno Sergiu Celibidache.

    Bom fim de semana :)

    YanıtlaSil
  23. Beautiful blog!!!💖💖💖

    YanıtlaSil
  24. Olá amiga!
    Neste momento não estou a ler nenhum livro. Mas o último que li, foi "O Ensaio sobre a cegueira" de José Saramago. Que recomendo.
    Grato pela visita e gentil comentário.
    Votos de um excelente fim de semana!
    Abraço.

    Mário Margaride

    http://poesiaaquiesta.blogspot.com

    YanıtlaSil
  25. Sevgili Nazım Hikmet. Bununla sana her şeyi anlatıyorum...

    Sana sarıl!!

    YanıtlaSil
  26. My beloved Nazim Hikmet. With that I tell you everything...

    Hug to you!!

    YanıtlaSil
  27. This is really great
    https://www.melodyjacob.com/2022/10/how-to-break-out-of-nzu-addiction.html

    YanıtlaSil
  28. Great article, had to translate
    https://www.melodyjacob.com/2022/10/how-to-break-out-of-nzu-addiction.html

    YanıtlaSil
  29. Boa noite. Obrigado pelas dicas maravilhosas. Infelizmente alguns livros são desconhecidos aqui no Brasil.

    YanıtlaSil
  30. Sevdalı Bulut'u ve İffet Hanım kitabı ilgimi çekti. İffet Hanım yeni basılmış, taze kitap yani. Eskileri anlatan bölümlerini merak ettim. Bir de bunun filmini mi çekiyorlardı diye araştırdım basım yılını öğrenmeden önce. Meğer filmin adını karıştırmışım; Afife'ymiş :)) İyi Pazarlar diliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İffet Hanım, yeni kitaplardan evet. :)
      Filmi çekilse güzel olurdu aslında, keyifle izlerdik diye düşünüyorum. :)

      Sil
  31. Una obra estupenda, me alegro que ya estés bien, saludos

    YanıtlaSil
  32. Thank you so much sweetie! :) I'm so happy that you liked my blog! I'm following you too ;) Happy week! Kss

    ♥ ★ ♥ GINGER COLLAGE ♥ ★ ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hi Ginger, thanks for your visiting and lovely comment. I'll visit your blog :)

      Sil
  33. Interesting books.
    I'm following you #515.
    have a nice day.

    YanıtlaSil
  34. Congrats on kicking the flu! Nice book selection; I too enjoy historical fiction. 📚

    YanıtlaSil
  35. Thanks for sharing, have a nice day

    YanıtlaSil
  36. Geçmiş olsun. Hastalık sezonunu açtık gibi, herkescikler hasta şimdilerde.

    İlk kitap ilgi çekici duruyor, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Havanın ani değişiminden etkilendik sanırım. :)

      Sil
  37. I haven't known these books. Thanks for your recommendations.

    Kisses

    YanıtlaSil
  38. Rica ederim, okudukların olursa senin de yorumlarını beklerim İlkay :)

    YanıtlaSil
  39. Thank you for sharing these books.

    All the best Jan

    YanıtlaSil
  40. Sevdalı Bulut çocuklar küçükken onlarla birlikte okumuştum. İffet Hanım da elime geçerse bu ay okuyacağım.

    YanıtlaSil
  41. Parecem-me excelentes sugestões literárias! Vou anotar!
    Beijinhos! Votos de uma boa semana e boas leituras!
    Ana

    YanıtlaSil
  42. İffet Hanım'ı merak ettim :)

    YanıtlaSil
  43. Livros são o meu mundo! Li com muita atenção e gostei. Obrigada por partilhar. Beijo

    YanıtlaSil
  44. Bizim için de tavsiye oldu, not aldım kitapları😉

    YanıtlaSil