30 Nisan 2022 Cumartesi

Kırmızı ve Siyah - Hanife Hekim | Kitap Yorumu - BCP Nisan 2022

 


 Odadan çıkarken can havliyle sırtına ince bir hırka geçirmişti. Başını gök kubbeye doğru kaldırıp dua edecekken yıldız kaydığını gördü. Garip bir korku, aynı zamanda garip bir heyecan hissetti kalbinde. Gözlerini sımsıkı yumup ellerini birbirine kenetledi. "Aşkı diliyorum," dedi "ölene dek bitmeyecek kudretli bir aşk diliyorum." Ardından gözlerini açtı. Cümlesine eklemeyi unuttuğu tek şey, kudretli bir aşkın gereği olarak vazgeçmeyi de bilmesi gerektiğiydi. 
 🖤❤️🖤❤️ 
 Tarih tekerrür ediyor deriz ya peki ya aşk tekerrür eder mi? Aynı isimleri paylaşan iki çift arasında aynı olaylar yaşanabilir mi?
Yazarımız sanki bu sorunun cevabını vermek için Kırmızı ve Siyah kitabını yazmış. 🤭 
Okumayı en çok sevdiğim tarzlardan biri, geçmiş ve günümüz şeklinde ilerliyor kitabımız. 
 1968 yılında arkadaş ortamında tanışan Ayla ve Kemal. Ayla'nın büyülü havasına kapılan Kemal, nişanlısını unutup genç kadın ile dolu dizgin bir aşk yaşamak ister. Ayla için ise Kemal'in aşk dolu hallerinden kaçabilmek imkansıza yakın bir şey. Ve kaçamaz da. Aralarındaki bu imkansız ama tutkulu aşk onları nerelere sürükleyip, neler yaşatacak dersiniz? 
 2020 yılına geldiğimizde yine aynı isimleri paylaşan çiftimiz Ayla ve Kemal. Benzer şekilde tanışma faslından sonra aynı ödev için bir araya gelmeleri, ortaya çıkan mektuplar ve mektupların ortaya döktüğü sırlar... 
 ~~~~ 
 Mustafa kitapların insana en yakın yoldaş olduğunu kalbi ilk kez kırıldığında anlamıştı. Sonra ilk başarısızlığında, ilk düşüşün de, içini sarmaya başlayan ilk umutsuzlukta. Teselliyi de yeniden ayağa kalkma gücünü de kitaplarda bulmuştu. Kızının, aynı inançla satırlara sarılması için çocukluğundan beri Ayla'ya hediye olarak kitap alıyordu. Bu durum biraz da geleneğe dönüşmüştü. Babasından ona, ondan kızına.
 ~~~~ 
 Kırmızı ve Siyah kitabını arkadaşlarım ile birlikte okuduk. Hanife Hekim kaleminden okuduğumuz ilk kitap ama son olmayacak o kesin.🤭
Aynı zamanda blogger arkadaşlarım ile düzenlediğimiz BCP etkinliğinin Nisan ayı teması olan 1900'lerde geçen eserler, nostalji ya da siyah-beyaz teması için seçtiğim kitap. Bu etkinlik nasıl bir şey diye merak edenler buraya tık tık. :) 
 Yukarıda da belirttiğim gibi geçmiş ve günümüz şeklinde ilerleyişe sahip kitapları okumayı çok seviyorum. Daha gizemli ve heyecanlı geliyor. Üzerine bir de mektuplar eklenince benim için tadından yenmez hale geldi. 🤭 Ayla ve Kemal çiftlerinin hikayelerini okumakta oldukça heyecan vericiydi. Çünkü yazarımız alışmış olduğumuz "aşk her şeyin üstesinden gelir, her şeyi düzeltir" tarzında bir kurgu değil de daha gerçekçi, hayatta karşımıza çıkabilecek türden bir hatta iki hikayeyi bizlerle buluşturmuş. Hepimiz deyip genelleme yapmayacağım ama çoğumuz Kemal gibi adamlara çekilip mutlu olmayı hayal ederken aşkın acı veren yüzüyle tanışıyoruz. Ayla'nın( ya da Ayla'ların) büyüsüne kapılıp aşkın peşinden koşarken ardında kalan ama aynı zamanda vazgeçemediği bir Berna olduğu gerçeği ile yüzleşiyoruz. Bu durumun sadece o kişiler arasında kalmayıp çocuklarını ve hatta torunlarını bile etkilediği gerçeği de var. Okurken iki Kemal'e de çok kızdım aslında ama günümüzdeki Kemal çok daha fazla sinirlendirdi. Spoiler vermek istemiyorum ama yaptıkları hiçbir şekilde kabullenecek şeyler değildi. Yazarımızın anlatımından bahsedecek olursam, Kırmızı ve Siyah tanışma kitabım fakat daha ilk sayfalardan tanışıklık hissi veren kendine bağlayan bir kalemi var Hanife Hekim'in. Anlatım tarzı oldukça akıcı, olayların kurgulanması ise hem heyecan verici hem de merak uyandırıcı olunca çok kısa bir sürede okuyup bitirdiğim bir kitap oldu. Etkisi ise hala devam ediyor. Hayatın içerisinden olaylar barındırması dışında kendimden bir şeyler bulmak ve farklı bakış açıları kazanmamı sağlaması bu durumu sağladı diye düşünüyorum. :) Kitap bittikten sonra yazarım ile duygularımı paylaşmanın dışında, ara sıra mesajlaşırken bile kitap hakkında değerlendirmeler yapmaya devam ediyoruz. Favorilerim listesine yeni bir kitap eklemişken, sohbet edebileceğim tatlı bir yazar da tanımış oldum. ❤️ 
 Esra ve Ebrar ile Hanife Hekim'in Şifacı kitabını da çok yakında okuyacağız. Onun içinde oldukça heyecanlıyım. Veda etmeden önce Kırmızı ve Siyah kitabına şans vermenizi canı gönülden istediğimi söylemek isterim. Benim gibi bu tarz kitapları okumayı seviyorsanız pişman olmayacağınızı düşünüyorum. 😇

26 yorum:

  1. Kalemine sağlık:) güzel bir inceleme olmuş...

    YanıtlaSil
  2. Kapağın sade ve dikkat çekici olması hoşuma gitti. Aşk romanlarına biraz mesafeli olsam da konu ilginç görünüyor. Büyük ihtimalle ben de Kemallere sinir olurdum okusaydım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kemallere sinir olmamak elde değil zaten. Okumanı isterim ama mesafeli duruyorum dediğin için ısrar edemem :)

      Sil
  3. İlk defa duydum bu kitabı. Geçmiş günümüz şekilinde ilerleyen aşk hikayeleri güzel ve buruk oluyor. Böyle birkaç Kore dizisi izlemiştim. Aklıma onlar geldi okurken. Teşekkürler öneri için. İlgimi çekti. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim.Bu türde pek Kore dizisi izlemedim galiba, yorumunu okurken onu fark ettim. :)

      Sil
    2. Aklımda en belirgin ve bu konuya da uyan Love Rain dizisi geliyor. Belki ilginizi çeker. Güzel bir diziydi.

      Sil
    3. Love Rain ilk Kore dizim ama bu türde olduğu hiç aklıma gelmemişti. :))

      Sil
  4. Kırmızı ve Siyah konusu itibariyle ilgimi çekti. Soruya tekerrür eder diye direkt olarak cevap verebilirim. :) Zira Kemal'ler ve diğer karakterler insanlık tarihinde bolca vardır, yaşamıştır. Paylaştığın tek paragraf kitabın tadı konusunda fikir sahibi yaptı, dilek güzeldi peşinden gelen merak uyandırıcı açıklama da öyle. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi? Ben de soruyu yazarken benzer şekilde düşünmüştüm. Bundan sonra da olmaya devam edecekler sanırım.. :)

      Sil
  5. hımm bunu da merak ettim, pekiii :)

    YanıtlaSil
  6. Yazarı yeni uydum ama kitabın konusunu beğendim. Kitap hakkındaki heyecanın yazdıklarından belli oluyor. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dimii :) bayağı etkiledi beni kitap, o yüzden uzun uzun anlattım :))

      Sil
  7. Kitabın konusu ilgi çekici, ben de böyle geçmişle şimdinin bağlantılı olduğu hikayeleri seviyorum. Okuması keyifli bir incelemeydi, emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de keyif alarak -bazen sinirlenerek- okudum, aktarabildiysem ne mutlu. :)

      Sil
  8. Ellerine sağlık detaylı ve güzel bir inceleme olmuş

    YanıtlaSil
  9. Mai ve Siyah'ı biliyorum tabii ki ama bu kitabı ilk kez duydum. Yorum için teşekkürler, sayenizde öğrenmiş oldum.

    YanıtlaSil
  10. aşk romanları aşk filmleri filan beni fazla hayalperest bir ruh haline sokup gerçeklikle bağlantımı zayıflattığı için tereddütle yaklaştığım bir tür ama bunun fantastik bir yönü de var gibi okuyabilirim :)

    YanıtlaSil
  11. Yazarı ilk kez duydum, yorumunuzdan sonra yakın zamanda olmasa da okunmalı listesine ekledim :)

    YanıtlaSil