Büyüdüğün Zaman Anlayacaksın - Virginie Grimaldi | Kitap Yorumu

, , 2 comments


Kitabın Adı: Büyüdüğün Zaman Anlayacaksın
Özgün Adı: Tu comprendras quand tu seras plus grande  
Yazar: Virginie Grimaldi
Çevirmen: Gülşah Ercenk 
Yayınevi: Yan Pasaj
Sayfa Sayısı: 408
Basım Tarihi: Şubat 2018

Merhabalar! ^^
Bu aralar pek sık kitap yorumu giremiyorum. Bunun sebebi hem yoğunluktan okuyamıyor olmam hem de okuduğumu yorumlayacak fırsat bulamayışım. Vizelerim başlamadan evvel okuyup bitirdiğim bu kitap yorumunu sizlerle paylaşmak istedim ve karşınızdayım! :)


Julia, çok düşkün olduğu babasının vefat haberini aldıktan sonra büyük bir bunalıma girmiştir. Ve sevgilisinin bu durum karşısındaki ilgisizliği ve çok değer verdiği büyükannesinin beyin kanaması haberini aldığında tabiri caizse dünyası başına yıkılır. Herkesten ve her şeyden uzaklaşmak isteyen genç kadın, 8 aylık geçici olarak psikolog arayan Tamaris Huzurevi'ne başvuru yapar. Lakin bu durum onu daha da karamsar bir hale sürükler. Yaşlı insanlarla iç içe olma fikri ona ölümü çağrıştıracağı için tedirgin bir şekilde huzurevine gider.
Aklında "bu insanlarla nasıl iletişim sağlayacağım? İsimlerini nasıl aklımda tutabilirim?" vb. birçok soruyla işe başlasa da işler düşündüğü kadar karmaşık değil aksine eğlenceli bir hal alır. Çünkü Julia'nın düşüncesinin aksine buradaki yaşlılar o kadar enerji dolu ve sevecen insanlar ki zaman zaman Julia'nın onlardan daha yaşlıymış gibi davrandığını hissettiğimi söyleyebilirim. Hepsi bizim tabirimizle görmüş geçirmiş insanlar oldukları için her birinin hikayesi ders verir nitelikteydi. Bazen film izliyormuş gibi hissettim bazen de bizzat o olayları yaşıyormuşum da buradaki insanlarla aramda bir bağ varmış gibi his oluştu.


"Eşyaların yokluğunda hafızanın çok sağlam olması gerekir.Çünkü hafızanın bir kopyası yok."


Ana karakterimiz Julia'ya gelecek olursam, yaşadıklarında dolayı hissettiklerini anlayabiliyorum ama bu kadar içine kapanık olması bana biraz farklı geldi açıkçası. Hani deriz ya acı paylaştıkça azalır diye bunu düşünerek ilk kısımlarda bu kız neden bu kadar kapalı kutu acaba diye sorup durdum. 8 ay boyunca deneyimledikleri ile karakterinde birçok değişiklik yaşadığını söyleyebilirim.
Büyüdüğün Zaman Anlayacaksın kitabı, konusu ve türü bakımından tam benim sevdiğim bir tarza sahip. Daha ilk gördüğüm an seveceğimi anlamıştım ve beni yanıltmadı. Anlatımındaki samimilik hissi akıcılığına büyük bir katkı sağlamış. Bu sebeple sayfalar nasıl geçip gidiyor anlamıyorsunuz. Bir olay örgüsü ile birlikte gizliden gizliye okuyucusuna verdiği mesajlar ile hayatlarına dokunup olumlu anlamda değişiklikler sağlayacak nitelikte bir kitaptı. Aynı zamanda birçok duyguyu ve sürprizi de içinde barındırdığını söyleyebilirim. Gerçekten severek okuduğum ve sizlere tavsiye edebileceğim kitaplardan bir tanesi olarak kütüphanemde yerini aldı. 
Ve son olarak diyorum ki;
Unutmayın, hepimizin büyüdüğü zaman anlayacağı bazı şeyler vardır. :)



2 yorum:

  1. Annelerin meşhur lafıdır '' büyüdüğünde anlarsın''..Hikayede ise Julia için zor bir dönemmiş yaşadıkları ama her şerde bir hayır vardır misali huzur evinde edindiği tecrübeler farklı bir bakış açısı getirmiştir büyük ihtimalle ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, doğru bir tespit yapmışsınız. :) Kitapta anne yerine babası "büyüdüğün zaman anlayacaksın" diyor ve karakter yaşadıklarıyla bunun bilincine varıyor.

      Sil