Tekrar Ergen Olsam - Fatma Uğuz | Kitap Yorumu

, , No Comments

Kitabın Adı  : Tekrar Ergen Olsam
Yazar : Fatma Uğuz
Yayınevi : Martı Yayınları
Sayfa Sayısı : 336
Baskı Yılı : Şubat 2017


Büyüyüp hayatın zorluklarıyla karşılaşan her insanın aklından geçen bir şeydir "Tekrar Ergen Olsam" düşüncesi.
Bu kitapta bu şekilde düşünen bir insanın başına gelenleri anlatıyor diyebilirim. Küçüklüğümüzden beri önümüze engelli koşu misali koyulan her bir sınavı geçtiğimizde hayatımızın daha güzel olacağı söylenmiştir bize lakin her geçtiğimiz sınavdan daha zorlusu bizi pusuda bekliyor aslında. Bütün bu sınavları atlatıp öğretmen olmuş Öykü, atanamadığı için bir dershanede çalışmaktadır. Fakat bir türlü maaşını alamadığından zorunlu ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanmaktadır. Erkek arkadaşı Kağan'da iç mimar olmasına rağmen işsizlikten muzdariptir. Bu durum bir gün kızımın canına tak edince sınıfı terk edip gidiyor. 
Yakın arkadaşı Yeliz'in ısrarları üzerine gittiği falcı ondan bir dilek dilemesini ve bu dilekle ilgili herhangi bir nesne vermesini ister. Öykü'nün dileği tahmin edeceğiniz üzere "tekrar ergen olsam"dır. Bu dilekle ilgili verdiği nesne ise ergenlik zamanlarından kalan Öykü,Kağan, Yeliz ve Oğuzhan'ın bulunduğu bir fotoğraftır.
Öykü ertesi gün ergenliğine dönmüş bir şekilde fakat ailesi ve fotoğrafta bulunan üç arkadaşı dışında tanımadığı insanlarla dolu bambaşka dünyaya uyanır. Günümüzde dalga geçmek amacıyla kullanılan "ergen"likten ziyade. 80-90 döneminde ergenliğini yaşayan insanların anlayacağı şekilde işleniyor bu kavram ve tabi ki sadece bunun üzerinde de durulmuyor. Toplumsal sorunları eleştiren, eğitim sistemindeki çarpıklıkları ve iş dünyasında yaşananları gözler önüne seren ve sayamayacağım birçok şeyi içeren bir kitap. Ve bunları size anlatırken asla sıkmıyor aksine eğlendiriyor.

Okurken çoğu şeye hak veriyor, zaman zaman hepimizin aklından geçebilecek şeyleri görünce aslında yalnız olmadığınızı görüyorsunuz. Sınavlar, işsizlik, kadınların yaşadığı zorluklar, mahalle baskıları ve buna benzer birçok şey anlatıldığı için muhakkak kendinizden bir parça bulacağınızı düşünüyorum.
Öykü'nün ergenlikten gerçek hayata geçip geçemeyeceği, eğer geçerse ne gibi şeylerle karşılaşacağını düşünüp durdum. Hatta biraz da korkmadım değil. "Ya sonu beklediğim gibi olmazsa, yazık olur güzelim kitaba!" bile dedim. Ama yazarımız öyle bir son yazmış ki keşke her hikaye böyle sonuçlansa dedim..
***
Yazarın üslubunu çok sevdim. Akıcılığının yanı sıra öğreticilikte barındıran bunu yaparken sizi sıkmayan bir tarzı var. Bu sebeple gerçekten çok severek okuduğum bir kitap oldu. Bundan sonra çıkacak kitaplarını da tereddütsüz alıp okurum. Ve bu kitabını herkese gözüm kapalı tavsiye edebilirim. Çünkü eğlence garantili. ;) ♥





0 yorum:

Yorum Gönder